falkoner (falkoner) wrote,
falkoner
falkoner

  • Location:
  • Mood:
  • Music:

Про страусів. Цікаве

Я страуса нашел, назвал красиво: Тимофей.
ЭХ, обучить бы эту тварь срать сверху на людей,
Умеет он орать когда веслом по сраке бью,
Эту талантливую птицу очень я люблю.

Ну,власне, заголовок повністю розкриває тему.


Цікаві факти про страусів


Страус, або африканський страус (Struthio camelus) – безкілевий нелітаючий птах, єдиний представник родини страусових, яка є єдиною в ряду страусоподібних. Хоча раніше до цього ряду також зараховували нанду, ему, казуарів, ківі та низку вимерлих птахів.

Наукова назва страуса в перекладі з грецької означає "горобець-верблюд". Африканський страус – найбільший з сучасних птахів. Його зріст сягає 270 см, а важить він до 175 кг.

Раніше зона проживання страусів охоплювала сухі безлісні простори Африки та Близького Сходу. Однак через інтенсивне полювання їх популяція сильно скоротилася. І з 1966 року близькосхідний підвид, S. c. syriacus, вважається вимерлим.
Цікаві факти про страусів

Овальний тулуб гігантської пташки покриває чорно-біле м’яке пір’я, малюки-курчата мають коричневе оперення, яке з часом темніє.

Довга і гнучка шия дозволяє страусам побачити небезпеку здалеку, а також легко діставати і до гілок дерев, і до трави. Страуси травоїдні, але також вживають комах і навіть дрібних хребетних.

Ці птахи володіють хорошим зором. Їх око має такий же розмір, як і людське, але обрамлене дуже довгими густими віями і третьою кліпаючою повікою. Страуси живуть у сухих степах, і таке пристосування зорового органу – своєрідний захист від пилу.
Слух у птахів теж чудовий, що обумовлено двома вушними каналами в задній частині голови.

А ще, страус – єдиний сучасний птах, у якого є сечовий міхур.

У разі небезпеки вони рятуються втечею, розвиваючи при цьому швидкість до 60-70 км/год і роблячи кроки у 3,5-4 м завширшки, при необхідності круто змінюють напрямок бігу, не знижуючи швидкості. Молоді страуси вже у місячному віці можуть бігати зі швидкістю до 50 км/год.

Проте ноги цих птахів пристосовані не тільки до бігу. У бою страус високо піднімає кінцівку, і штовхає нею жертву зверху вниз, завдаючи при цьому кігтями рвані рани. Це мирні птахи, але в період розмноження, охороняючи майбутнє потомство, стають агресивними та небезпечними. Особливо злими стають самці. Відомі випадки нападів на людей.

Тривалість життя страусів – 60-70 років. Репродуктивність самок при цьому зберігається протягом 30 років, у самців – до 40 років. Статева зрілість настає у самок до третього року життя, у самців це відбувається на рік пізніше.

Страуси розмножуються у теплу пору року, в північній півкулі – з березня по жовтень. Як тільки починає збільшуватися світловий день, птиці пожвавлюються: у чоловічих особин відзначається значне почервоніння дзьоба, гомілок, оправ очей. Чим сильніше виражена червоність, тим вища здатність до запліднення. Страуси-самці у шлюбний період можуть наповнювати повітрям дзьоб, роздуваючи шию на зразок повітряної кулі, і видавати закличний монотонний і низький за тембром розкотистий звук.

У великих групах птиці спаровуються природним чином: самці привертають увагу партнерок шлюбними танцями, згинаючи при цьому шию і хитаючи головою з боку в бік. Якщо самка схвалює залицяння, вона притискає голову і шию до землі і розводить крила в сторони, демонструючи тим самим покірність.

Зрілий самець може обслуговувати декілька самок одночасно, але є небезпека низької якості яєць при занадто великій їх кількості у кладках. Тому в неволі у вольєр поміщають самця з однією-двома самками, щоб позбавити його від боротьби за володіння протилежною статтю і зберегти енергію.

Вольєри при цьому орють і заново засівають травою, позбавляючись таким чином від мікробів і можливого інфікування яєць. Самка відкладає одне яйце через кожні два-три дні. Її яйценосність у перший сезон становить від 10 до 30 яєць, а пізніше збільшується і до 70 яєць. Гарною вважається норма заплідненості на рівні 90%. Робимо висновок: створення страусиних ферм – це вигідна інвестиція.

У природі страус не може жити сам. Навіть хвора або поранена особина буде прагнути знайти собі компанію. Так що танці – це типова поведінка самотніх самців. Інша не менш типова звичка – пристрасть до клювання. Птахи клюють постійно. Якщо не вистачає корму, починають клювати все підряд, у тому числі і неїстівні предмети, що небезпечно.

Коли птахові жарко, він розводить пір’я та відкриває дзьоб для зменшення температури тіла.

Цікавим є також прояв агресії: птах тримає груди і крила високо, піднімає вертикально хвіст і сичить з відкритим дзьобом.

Страуси сплять по черзі. Сонний побратим опускається на землю з витягнутою шиєю, а інші страуси в цей час вартують його.

Страуси люблять кататися в піску та пилу. Може ця звичка виникла від нестачі води в природних місцях проживання? І коріння міфу про те, що в страху страус ховає голову в пісок, напевно, теж заховані тут. Страус дійсно боязкий і лякливий. Його перший рефлекс – тікати, але якщо втеча не вдається, він здатний захищатися і нападати.
Tags: 650 d, тваринки, фото, цікаве
Subscribe

  • Про колір

    Хочеш, я твоїм кольором буду, Восьмим кольором, восьмим чудом, Білим... я буду білим, як сніг, Якщо ти ним бути дозволиш мені. Kaliméra…

  • Про пелюстки

    А час мина, нема за шо, І восьме березня: І я своїй коханій - Тюльпани в целофані... У всьому можна знайти позитив. Навіть у пандемії. Рік тому…

  • Про підкови

    Летять коні, б'ють копита, Скільки мною пережито, Чи долечу, чи доскачу, Чи родину ще побачу? Buongiorno Ви їздили колись верхи? Самі собі раду…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments