falkoner (falkoner) wrote,
falkoner
falkoner

  • Location:
  • Mood:
  • Music:

Про сало. Цікаве.

Ой,ой,ой і до душі пристало
Ой,ой,ой і наше рідне сало
Ой закуски кращої немає
Гей наливай душа співає



На замовлення трудящих. Після часничку - сало. Як не дивно, в україномовному сигменті інету нічого не знайшов (!!!) . чи шукав погано, хз.. тому перекладав з російської.
1305466963_5e80bd64303e72561a68eb0d133

1. Батьківщиною сала правильніше вважати Італію. Саме там три тисячі років тому з'явилася ідея використовувати свинячий жир як дешеву і калорійну їжу для рабів, що трудилися на мармурових каменоломнях.
2. Римляни називали цей продукт «лярдо». Це слово дожило до наших днів, але означає воно вже не сало, а те, що називається смалець.

3. Італійці, як народ, гордий своєю високою культурою, не їли сало просто так, а приправляли його спеціями, такими як розмарин, перець, аніс і часник, тому скоро сало стали їсти і патриції. Сало згадується навіть у листах імператора Діоклетіана та історика Марка Варрона.

4. Не минуло й тисячі років, як сало визнали і в Іспанії. Хамон в перекладі з іспанської «шинка, окіст». Хамон практично не містить холестерину і з тих самих пір залишається улюбленим м'ясним продуктом в Іспанії.

5. Вважається, що Колумб зміг дістатися до Америки завдяки тому, що серед припасів у нього було багато окостів і сала, яке може зберігатися до півроку і містить багато калорій, причому ці калорії довгограючі: сили й енергія у людини, яка поїла сала, відновлюються надовго. Калорійність продукту складає 770 ккал на 100 г.

6. Радянських солдатів під час Великої Вітчизняної війни при нестачі продовольства і проблемами зі зберіганням продуктів рятували три "С": спирт, сухарі і сало.

7. У великих сибірських селах до революції за околицею стояли стовпи з підвішеною сумкою, в якій лежали хліб, махорка та обов'язково сало. Все це призначалося збіглим каторжникам.

8. Салом змащували полози саней. Також салом змащували низ корабля, щоб спустити його на воду. Наприклад, фрегату "Святий Миколай" знадобилося 130 пудів топленого сала.

9. Під час громадянської війни жителі сибірських тайгових сіл захищалися від набігів і білих, і червоних за допомогою ведмежого сала: змащували їм ворота (!) Коні лякалися запаху і не йшли в село.

10. У 1985 р. бібліотекарі американського міста Лінкольна влаштували виставку. Серед експонатів були скибочки ковбаси, леза для гоління, хірургічні рукавички, листівки і шматочки сала. Ці експонати були витягнуті з книг: вони використовувалися в бібліотеці (!) Як закладки.

11.Сало - це тваринний жир, відкладається під шкірою, біля нирок, в черевній порожнині. Воно несе в собі поживний запас тваринного організму, що складається в основному з вітамінів A,E,D і ненасичених жирних кислот, які беруть участь у будівництві клітин організму, утворенні гормонів і обміну холестерину. Більш того вони зв'язують і виводять з організму токсини.

12.Слово САЛО походить від праслов'янського sadlo. Корінь sad - той же, що і в слові «сідати», садло - це те, що посаджено на м'ясо. З часом літера "d" випала з давньоруської мови і вийшло слово САЛО. Однак в словацькій мові воно досі так і називається sadlo.

13.Сало вживається в їжу в свіжому, солоному, копченому, вареному, тушкованому або смаженому вигляді і має багато личин , наприклад:

-Приготоване (солоне або солоно-копчене) підшкірне свиняче сало носить назву «шпик».
-Невеликі обсмажені шматочки сала називаються «шкварки».
-Сало з м'ясними прожилками називають по російськи "грудинка" або по англійськи« бекон ».
-Топлене сало називається «смалець» і використовується як кулінарного жиру.

14.Калорійність сала - 720-902 ккал на 100 г. Вуглеводів - 0 р. Така калорійсность робить сало хорошим продуктом для людей, що живуть суворих умовах півночі або займаються важкою фізичною працею.

15.При нинішньому малорухливому способі життя достатньо вживати 50 грамів сала в день, щоб не погладшати.

16.Щоб уникнути проблем запорів, дискінезіями жовчного міхура, та й просто, всім, кому за 40, слід їсти більше сала, адже воно відмінне жовчогінний засіб.

17.Слов'яни обожнюють сало і продукти з нього,а от релігія іудеїв і мусульман забороняє використання в їжу свинини і свинячого сала.

18.В Україні, яка славиться своєю любов'ю до сала навіть випустили нове ласощі - САЛО В ШОКОЛАДІ. Купити ці цукерки можна практично в будь-якому магазині.(!!!!!!))
Tags: стирено на просторах інету, їжа
Subscribe

  • Про весну на колесах

    Все, що знане й давно відоме — читати дерева, ніби псалми. Пишеться, пишеться без утоми книга полів цієї зими. Цієї весни знайшов нову…

  • Про форми

    У лісі під ялицею, Над річкою – бистрицею, Будинок є казковий, Багатоповерховий. Доброго ранку Який будинок найнезвичніший ? Подобається…

  • Про відпустку 19. Частина сьома. Безмежність близько

    Ріки і озера, Мілина та дно. Все, що я знайшов там, - Бите скло, бите скло. Про відпустку 19. Частина перша. Варшава на один день Про…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 12 comments

  • Про весну на колесах

    Все, що знане й давно відоме — читати дерева, ніби псалми. Пишеться, пишеться без утоми книга полів цієї зими. Цієї весни знайшов нову…

  • Про форми

    У лісі під ялицею, Над річкою – бистрицею, Будинок є казковий, Багатоповерховий. Доброго ранку Який будинок найнезвичніший ? Подобається…

  • Про відпустку 19. Частина сьома. Безмежність близько

    Ріки і озера, Мілина та дно. Все, що я знайшов там, - Бите скло, бите скло. Про відпустку 19. Частина перша. Варшава на один день Про…