falkoner (falkoner) wrote,
falkoner
falkoner

  • Location:
  • Mood:
  • Music:

Про смородину. Цікаве.

Смородина та й не ягода,
Заплітала мене дядина.
Заплітала мене дядина,
Заплітала та й не плакала.

1. Ця ягода отримала свою назву за різкуватий запах, який поширюють її кущі, адже смородина і << смердіти >> слова одного кореня, в якому відбувається чергування е / о.




2.Смородина воістину джерело корисних людському організму елементів. В 1 чайній ложці чорної смородини, перетертої з цукром, міститься добова норма вітаміну С. Смородина містить калій, залізо, море мікроелементів - ось неповний перелік вмісту цього чудодійного скриньки здоров'я.

3. Вчені з'ясували досить цікавий факт - чим суворіше і холодніше клімат, в якому була вирощена смородина, тим більше вітамінів міститься в ягодах.

4.На сьогоднішній день найбільшими вважаються ягоди смородини сорту "ядреная" з максимальною масою ягід 7-8 м. Але є у крупноплідність і свої мінуси. Вона слабо поєднується з високим вмістом вітаміну С. Так, в ягодах "ядреной" його міститься до 96 мг%, а в ягодах дрібноплідного сорти "муравушка" - 287 мг%. Рослини великоплідних сортів просто не в змозі наситити вітаміном С великий обсяг м'якоті і ягід. За останні 8 років світовий асортимент чорної смородини поповнився 150 сортами. З них в Англії виведено 3, Швеції - 2, Нової Зеландії - 8, Україна - 20, Росії - більше 100. Селекціонери скоротили термін створення нового сорту з 20-30 років до 10-12, і це незважаючи на те, що селекція ведеться майже по 70 параметрам.

5. Місто Сестрорецк отримало свою назву від фінського - «сіестрейоку», що в перекладі означає - «чорносмородинова ріка».

6.Смородіна - одна з небагатьох ягід, яка вже в Х столітті вирощувалася як садова культура. Кущі смородини росли в монастирях, в купецьких і князівських садах.

7.У старовинних травниках, датованих ІХ-Х ст. можна зустріти рецепти уварювання смородини до густоти. Сахара в той час ще не було - і смородину уварювали з медом або випарювали в печах. Таке смородинове вариво було не що інше, як варення, тільки без цукру.

8.Червона смородина (порічка) в скандинавських країнах використовується як компонент фруктових супів і підданого. У Німеччині її використовують в комбінації з заварним кремом або безе, як наповнювач для тортів. У Росії, Україні, Білорусії її використовують як десерт, перетираючи з сахором, настоюючи близько години.

9.Ягоди чорної смородини легко переносять заморожування і зберігання в морозилці, практично не втрачаючи своїх корисних властивостей.

10.Дуже важливий для жінок факт - чорна смородина містить ліноленову кислоту, яка сприяє розщепленню жирів. Існує спеціальна дієта на чорній смородині.


Tags: цікаве, їжа
Subscribe

  • Про етапи

    Ах життя моє — кругле як м'яч, Ти з яких зірвалось шківів. Души мене. Кров'ю моєю пияч. — Так ніхто тебе не любив. สวัสดี ครับ Який…

  • Про горби

    Там між горами є квіти, що не зірвані ніким Їх не топчуть ногами, вони там віки А ми тут і ми стирали свої кроси об бетон На алеях дірки тут, а не…

  • Про кар'єру

    Хей, брат, навіщо лишати на потім Пусті слова, завал на роботі? І кожен раз стиснуті груди Хто проти нас? Тут наші люди Так було, так є і так буде.…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 3 comments