falkoner (falkoner) wrote,
falkoner
falkoner

  • Location:
  • Mood:
  • Music:

Про оливки. Цікаве.


Колись читав соціологічне опитування на рахунок того, що в людей є завжди в холодильнику. І дуже здивувався, що 90 % чєлавєків завжди можуть знайти в холодильнику банку оливок. В мене в холодильнику оливки нечасті гості, але закусувати їми саме то) , маслини ж не дуже люблю. Ви як? Топчете ночами?))

1. Окультурення оливи можна сміливо записувати в одне з перших досягнень людської цивілізації: згідно з археологічними даними, вперше оливу почали вирощувати на Криті в третьому тисячолітті до нашої ери. Довгий час оливу вирощували на Криті і в Сирії незалежно один від одного.

2. Олива довгий час була одним з основних джерел минойского царства. Потім фінікійські мореплавці поширили її по всьому узбережжю Середземного моря.

3. Оливкова олія здавна має сакральне значення. Так, пророк Мухаммед рекомендував своїм послідовникам розтиратися оливковою олією, у християнстві ж оливкова олія часто використовується в таїнстві миропомазання. У багатьох культурах оливковою олією також мастили тіла померлих перед похованням.

4. Переселенці захопили з собою в Новий Світ оливу - разом з виноградом - не тільки в якості їжі, а й для того, щоб використовувати в ритуальних цілях. В даний час Каліфорнія стала одним з основних постачальників оливок (втім, не найкращої якості) за межами Середземномор'я.

5. Середня тривалість життя оливи - 500 років, а деякі дерева досягають віку 1500 років. Вважається, що вік дерев на оливковій (Оливній) горі в Єрусалимі перевищує 2000 років.

6. Єдина різниця між зеленими та чорними оливками полягає в ступені їх зрілості: стиглі оливки мають чорний колір.

7. Понад 90% світового врожаю оливок використовується для виготовлення олії, і майже 98% землі, відведеної під вирощування оливи, знаходиться в Середземноморському регіоні. Всього в Європі налічується близько 500 мільйонів оливкових дерев.

8. Оливки збирають в листопаді-березні, через 6-8 місяців після цвітіння. Якщо оливки призначаються для виробництва оливкової олії, вони вирушають на давильню в той же день. До речі, оливкова олія - єдине масло, яке може вживатися в їжу без додаткової обробки.

9. Свіжозібрані оливки не годяться в їжу - для цього вони занадто гіркі. Для того, щоб вони стали їстівними, оливки слід обробити лугом і / або законсервувати в розсолі або морській солі. Це робиться для того, щоб позбутися від олеуропеіна - речовини, яка виділяється з оливок або листя оливи і має широке застосування в медицині (наприклад, для зниження тиску).

10. Обробка оливок в різних країнах відбувається по-різному. Так, грецькі оливки зазвичай не обробляють лугом, а засолюють на 6-12 місяців, від чого вони набувають сильний смак. У свою чергу, іспанські зелені оливки збирають до того, як вони досягнуть зрілості, обробляють лугом і поміщають в розсіл для ферментації.
Tags: питання, цікаве, їжа
Subscribe

  • Про солоне

    Де кроком останнім у вічність ступали, Узбіччям трухлявіють чорні хрести, А душі чумацькі до неба злітали І досі зірками нам світять вони...…

  • Про околиці

    Малі діти по гриби ходили, В зеленому гаї заблудили, Стали діти дорогу шукати І по лісі ходити, гукати Історія про 36191 крок.…

  • Про дружбу

    Все в нас попереду Цей біль гартує дух Все в нас попереду Ти мій найкращий друг Dia dhuit Як народжується справжня дружба? Оригінал…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments